Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ο Μεγαλύτερος Εχθρός ενός Trader…

Επιλέγοντας κανείς να γίνει Trader, πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως έχει να κάνει, αναμφίβολα, με μία από τις συναρπαστικότερες, αποδοτικότερες, εντονότερες και απαιτητικότερες ασχολίες στον κόσμο. Η αφθονία στην ποικιλία των συναισθημάτων και οι συγκινήσεις που προσφέρει απλόχερα αυτό το επάγγελμα σε κάθε ευκαιρία, εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και μαγεύουν ολοκληρωτικά κάθε εραστή του κέρδους.

Η πειθαρχία, η κρύα καρδιά, η σωστή οργάνωση και ενημέρωση, η σωστή εφαρμογή της τεχνικής ανάλυσης και το συναίσθημα, είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά και εφόδια που θα πρέπει κάποιος να αναπτύξει και να αποκτήσει, ώστε να χαράξει την δική του πορεία στην εκπληκτική αγορά του Forex.

Σε αυτήν την πορεία, θα αντιμετωπίσει εμπόδια, μικρότερα και μεγαλύτερα, που με τις σωστές γνώσεις, την σωστή εκπαίδευση και την εμπειρία αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός εχθρός ενός Trader?

Κάθε επιτυχημένος τον έχει νικήσει, και κάθε νέος δίνει καθημερινά μια ανελέητη μάχη για να πετύχει την πολυπόθητη νίκη που θα του δώσει το εισιτήριο για το club των “λίγων”.

Έχοντας μελετήσει εμπειρότατους και πολύ επιτυχημένους Traders, αλλά και έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερα trades και από τις πευκοβελόνες ενός πεύκου, καταλήγω και επαληθεύω τα λόγια των “Άσσων” και του Μέντορα μου.

Ο μεγαλύτερος Εχθρός ενός Trader, είναι ...ο ίδιος του ο Εαυτός.

Και όμως, για σκεφτείτε πόσες φορές έχετε αντιμετωπίσει τον ίδιο σας τον εαυτό πάνω σε ένα trade και κλείσατε μια κερδοφόρα θέση γρήγορα χωρίς να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο με το σκεπτικό μην σας γυρίσει η αγορά και χάσετε έστω και αυτά τα λίγα? Ή ακόμα πόσες φορές αφήσατε μια λάθος θέση να σας γυρίσει σε μεγάλη ζημιά γιατί απλά δεν δεχτήκατε ότι κάνατε λάθος στρατηγική ή λάθος χειρισμό της? Αλήθεια, ενώ ήσασταν τέλεια προετοιμασμένος, είχατε κάνει την στρατηγική σας για το επόμενο επιτυχημένο trade και είχατε επιλέξει την τέλεια δυνατή τιμή εισόδου στήνοντας τις εντολές σας, ποιος ήταν τελικά αυτός που σας τρομοκράτησε από την ορμή της αγοράς, κάνοντας σας να ακυρώσετε την τελευταία στιγμή την εντολή σας και φυσικά μετά η αγορά να σας αποδείξει πόσο σωστά τοποθετημένος ήσασταν? Ποια είναι η αιτία που σας οδηγεί να κάνετε overtradingoύργισε το αίσθημα του αήττητου με αποτέλεσμα σύντομα να σας “προσγειώσει” απότομα η αγορά? Μα φυσικά ο ίδιος σας ο Εαυτός... την στιγμή που έχετε ήδη αρκετή κερδοφορία, με αποτέλεσμα να χάσετε τα προηγούμενα κέρδη? Τι σας οδήγησε στην απληστία και ενώ είχατε φτάσει στον στόχο σας δεν κλείσατε τα κέρδη σας, με αποτέλεσμα να σας “τιμωρήσει” η αγορά και να σας πάρει πίσω ότι σας έδωσε απλόχερα? Και τέλος ποιος σας αναπτέρωσε το ηθικό και σας δημι

Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τα παραπάνω εμπόδια που σας σταματούν ή σας καθυστερούν από την επιτυχία και την πραγματική απόλαυση του Trading, θα πρέπει να υπερβείτε τα όρια του ευατού σας. Η απαράμιλλη πειθαρχία, η σμίλευση μιας “ατσαλένιας” καρδιάς και η γαλούχηση του ψυχρού, σχεδόν ρομποτικού, εκτελεστή είναι τα καλύτερα όπλα που μπορείτε να παραθέσετε σε αυτήν την ψυχολογική και συνεχή μάχη.

Οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες και η αγορά τις προσφέρει απλόχερα και σε καθημερινή βάση σε όλους μας. Ποιος θα σας εμποδίσει από την επιτυχία και την πραγματοποίηση του ονείρου?

Δεν υπάρχουν σχόλια: