Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Τελικά... τι είναι πιο δύσκολο...? Φόβος Vs Απληστεία.

Αναρωτιόμουν τελικά τι είναι δυσκολότερο? Να κλείσεις μια θέση με loss ή μια θέση με profit? Το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό νομίζω. Όταν έχεις μια θέση η οποία χάνει λες από μέσα σου "μην τη κλείσω ακόμα θα γυρίσει", "λίγο γύρισμα κάτω να μου δώσει και την πέταξα". Τραβάς κανάλια, αντιστάσεις, συμβουλεύεσαι μέσους όρους, ταλαντωτές....ώσπου τελικά πρέπει να πάρεις την τελική απόφαση, να αποδεχτείς το λάθος σου και να πατήσεις το κουμπί του mouse γράφωντας την χασούρα...και μετά βέβαια να γυρίσει η αγορά προς υπέρ σου (αλλά δυστυχώς είσαι απέξω!)

Όμως εξίσου δύσκολη είναι και η απόφαση για το που να μαζέψεις τα κέρδη σου...νομίζω πως τελικά είναι η δυσκολότερη απόφαση! "Να τα κλείσω τώρα ή είναι νωρίς?", "μήπως μου δώσει και άλλα και δεν τα εκμεταλλευτώ?", "και αν μου γυρίσει κόντρα?" κλπ...και πάλι τραβάς κανάλια, αντιστάσεις/στηρίξεις, μέσους όρους...ώσπου πρέπει πάλι να πάρεις την κρίσιμη απόφαση και να πατήσεις το κουμπί!

Και εδώ νομίζω πως βασικός παράγοντας και για τις δυο καταστάσεις είναι ο φόβος και η απληστεία! Και τα δυο καταστροφικά συναισθήματα...πιο όμως είναι το χειρότερο?...Νομίζω η απληστεία. Το κοινότερο λάθος όλων των "Χρυσών Παιδιών" της αγοράς!

Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τις γνώμες άλλων μαχητών των αγορών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: